RAW en JPEG bestanden:

Dit blijft een lastig begrip.
Je hoort vaak de opmerking ..... ik krijg toch wel de grote bestanden ?
Mijn antwoord daar op is kort en krachtig ..... die krijg je altijd, geen probleem, daar betaal je voor.

Wat men eigenlijk bedoelt is dat men wil beschikken over de RAW bestanden, de digitale negatieven van de foto.
Wat ik bedoel is dat men de beschikking krijgt over hoge resolutie bestanden, geschikt voor gebruik van grotere afdrukken.

De RAW bestanden blijven eigendom van de fotograaf, dat is altijd al zo geweest. In het analoge tijdperk kreeg je afdrukken van de fotograaf na een fotoshoot, de negatieven bleven altijd eigendom van de fotograaf.
Waarom eigenlijk?
Daarvoor moet je eerst het verschil weten tussen een JPEG en een RAW bestand, zonder al te technisch te worden.

JPEG:
Dit is een al (in de camera) bewerkt bestand.
De camera doet een opname en zorgt er in de camera al voor dat er aanpassingen gedaan worden aan kleur, scherpte en kwaliteit. Een JPEG afbeelding kan maximaal 256 bits kleurinformatie opslaan.
De camera levert direct een kant en klare foto. Natuurlijk kun je naderhand wel iets bewerken, maar informatie die er niet is kun je niet terughalen.
Een kant en klare JPEG foto is meestal (afhankelijk van de camera) 3 MB groot bij een resolutie van 6000x4000 pixels.

RAW:
Dit is het digitale negatief. De camera slaat veel meer informatie op als bij een JPEG, de RAW bestanden zijn dan vaak ook 5 of 6 keer zo groot.
In de digitale donkere kamer, Lightroom of Photoshop, is deze informatie te zien en eventueel te gebruiken, naar de smaak van de fotograaf.
Met andere woorden een RAW foto is nog geen foto die je in een album kunt plakken. Iedere RAW foto heeft een nabewerking nodig om te komen tot een eind resultaat, deze nabwerking is de handtekening van de fotograaf, zoals hij de foto bedoelt heeft.
Een RAW foto is meestal (afhankelijk van de camera) 30 MB groot bij een resolutie van 6000x4000 pixels.

Dus er is een duidelijk verschil tussen grote bestanden en grote bestanden, zowel de JPEG als de RAW hebben een afmeting van 6000x4000 pixels alleen bevat het JPEG bestand minder informatie.